Přeskočit navigaci

Portál do nadčasového světa

Služba

Štanjel

Specifikace

Klíčová slova

Sep

Stavby

Geografická oblast

Sep

Komen

Odkaz

Sep

Štanjel

MapaSepUkázat na mapě

Grad Štanjel, zgrajen med 16. in 17. stoletjem, je renesančno-baročno poslopje, ki sodi med najodličnejšo fevdalno palačno arhitekturo na Primorskem. Bil je v lasti grofov Cobenzl, ki so v Štanjelu gospodovali med letoma 1508 in 1810, stoji pa nekoliko vzhodneje od predhodnega srednjeveškega gradu.

Tloris dvokrilne rezidence ima trikotno zasnovo z notranjim dvoriščem, imenitnim peteroramnim stopniščem in vodnjakom. Grad je leta 1810, po izumrtju družine Cobenzl, prešel v last grofov Coronini, kasneje pa je, vse do druge svetovne vojne, zamenjnal več lastnikov. Arhitekt Maks Fabiani, ki je bil tudi župan v Štanjelu, je med letoma 1920 in 1935 grad preurejal v večnamenski objekt in zasnoval grajski park. Grad in del naselja sta bila leta 1944 porušena. Obnova kompleksa se je začela v sedemdesetih letih, ko so bili urejeni prostori vzhodnega krila spodnjega palacija. Leta 1999 se je nadaljevala z restavriranjem vzhodnega kvadratnega stolpa in gornjega palacija. Grad je skupaj s cerkvijo in osrednjim vaškim trgom sestavni del naselbinskega jedra Štanjela.

Galerija Lojzeta Spacala

 V obnovljenem vzhodnem krilu spodnjega palacija se nahaja stalna zbirka grafik Lojzeta Spacala, ki je bila odprta leta 1988. Umetniško izražene vedute kraške pokrajine sestavljajo zanimivo celoto z razgledom po pokrajini, ki ga nudi izpostavljena arhitektura gradu.                                                                                                        

Kraška hiša

V hiši je razstavljena štanjelska etnološka zbirka, ki prikazuje vsakdanje življenje na kraškem podeželju. Predstavljeni so predmeti in bivališča najširšega sloja prebivalstva, ki se je preživljalo predvsem s kmetijstvom in rokodelstvom. Svoj pridelek in izdelke so največ prodajali v bližnjem Trstu, kasneje pa so v pokrajini, ki jo je zaznamovala bližina velemesta, razvijali prve oblike kmečkega turizma.

 

Zobrazený obsah nebyl ověřen provozovatelem portálu ETNOFOLK.