Skip navigation

Portal into a Timeless World

Event

Szent Márton Napi Vigasság

Specifications

Keywords

Sep

Traditional food and eating, Folk ceremoniousness and annual customs

Geographical area

Sep

Nógrád

Beginning - end
of the event

Sep

11.11.2017

Szent Márton legendás csodatételének felelevenítése, középkori és libás játékok, vitézi bemutatók, párviadalok.

Az immár kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Szent Márton Napi Vigasság ismét elhozza Hollókőre a falu védőszentjének és vendégségének ünnepét, szokásait. A rendezvény 11 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődő programok Szent Márton legendájából mutatnak be életképeket. Az ide látogatók a hollókőiek vendégei lesznek finom, meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre. Hollókő piacán libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz, de a vásáron találkozhatunk Ludas Matyival és Döbrögi Urasággal is. Középkori és libás játékok biztosítják a felhőtlen jókedvet, de idén is versenybe szállhatnak a belevaló legények a Hollókő Főgúnárja címért. 

Tervezett programok között 11 órakor a vigasság ünnepélyes megnyitóját találjuk. A nap során láthatunk “életképeket Szent Márton legendájából”, lesznek középkori és libás játékok Szent László Vitézeivel, de vidám mulatságos előadásokon és a Hollókő Főgúnárja címért zajló versenyen is részt vehetünk majd.

A rendezvény részeként megnyitjuk a régi Oskola épületét a templom szomszédságában, ahol a gyerekek régi népmeséket nézhetnek és hallgathatnak meg a modern technika segítségével, illetve betekintést kaphatnak, hogy milyen is volt egy régi iskola Hollókőn. Helyi borok kóstolójára a sokak kedvencében, a Borpatikában (Guzsalyas Ház pincéjében) lesz lehetőség. Természetesen az elmúlt időszakban kedvencei, mint a Kalácsos, a Gazduram Sajtboltja, a Palóc Játszóház, a Hollókői Vár, vagy a például a Holló Jankó Mesejátszótér is várja az idelátogatókat.

A Jó Palócok Egyesülete kézműves foglalkozással várja a gyerekeket a Falumúzeumban. Az egyesületi tagok segítségével lehet készíteni kukoricabábokat, a gyerekek mákos kukoricát kóstolhatnak és meleg teával frissülhetnek.

Részletes program:
11.00: Megnyitó a Pajtaárok színpadon
11.15: Szent Márton életkép a Pajtaárok színpadon
12.00: Ludas Matyi mese a templom előtti téren
12.45-től: Hollókő Főgúnárja verseny a Falumúzeum előtt
13.00: Kerek Perec Egylet Lusta Jankó és a bolond falu műsora a templom előtti téren 
12.00-tól: Hollókői Vendégség a Petőfi úton
14.00: Ludas Matyi előadás a templom előtti téren

Folyamatos programok: Kézműves vásár a Petőfi úton, Népi játszóház a Palóc Játszóházban, Hollókői Vendégség a Petőfi úton 12.00-tól, Gasztronómiai kóstolók a Kalácsosban és a Gazduram Sajtboltjában, Mesenézés az Oskolában és gyermekfoglalkozás a FalumúzeumbanInformációt vendégeink a parkolóban található Küszöb Információs irodában kapnak!

http://www.holloko.hu/hu/esemeny/szent-marton-napi-vigassag.html

The correctness of the information above is not guaranteed by the ETNOFOLK Portal.