Skip navigation

Portal into a Timeless World

Service

Muzej jaslic

Specifications

Keywords

Sep

Creches

Geographical area

Sep

Radovljica

Link

Sep

Muzej jaslic

Muzej jaslic prikazuje duhovno in kulturno bogastvo, ki so ga pri Mariji Pomagaj na Brezjah darovali in zapisovali rodovi romarjev. Ima dve temeljni zbirki, ki se med seboj dopolnjujeta. Prva priča o breški romarski kulturi, druga pa je slovenska in mednarodna zbirka jaslic.

Prvo razstavno prizorišče je bil samostanski hodnik – galerija »Sončna pesem«, v kateri so se zvrstile številne galerijske in muzejske razstave. Zdaj je v galeriji stalna postavitev »Breškega križevega pota« ruskega umetnika Nikolaja Mašukova.

Gorenjski muzej sodeluje s Frančiškanskim samostanom od leta 1995. Muzejski svetovalec Jože Dežman je z nasveti pomagal pri postavitvi zbirke jaslic in v začetku posodil razstavno opremo.

V dograjevanju breškega kulturnega prostora smo posvetili posebno pozornost oblikovanju »svetega prostora«, dozorela pa je tudi zamisel o postavitvi muzeja.

Muzej »Sončna pesem« ima dve temeljni zbirki, ki se med seboj dopolnjujeta. Prva priča o breški romarski kulturi, druga pa je slovenska in mednarodna zbirka jaslic.

Muzej posveča posebno pozornost »slovenskim kotnim jaslicam« v tako imenovanem »bohkovem kotu«, pod razpelom in svetimi podobami.

Slovenski sodobni ustvarjalci jaslic so povezani v Društvu ljubiteljev jaslic, s sedežem na Brezjah, zato je naš muzej živ, zaznamuje ga dogajanje, neprestano ustvarjanje in predstavljanje.

V muzeju jaslic se ustavljajo ljudje od blizu in daleč, družine in posamezniki, stari, mladi in otroci. Ljubitelji jaslic rišejo, skicirajo, merijo, preudarjajo, fotografirajo … Obrazi žare in ljudje zadovoljni odhajajo!

Strokovnjaki za starožitnosti iz Avstrije so bili tako presenečeni, da so z navdušenjem odločili, da bodo v ta muzej vodili razrede otrok, da se »naužijejo« adventa in božične lepote jaslic.

 

E-pošta: leopold.grcar@rkc.si
 

 

The correctness of the information above is not guaranteed by the ETNOFOLK Portal.